lørdag 14. juli 2012

Sur sommer - søt sitron

Når sommeren viser seg å være litt sur og kald
har jeg funnet ut at det er lurt å lage søte og lune
gleder inne. Denne oppskriften har fulgt familien
så lenge jeg kan huske. Sitronpaien er lett, søt og syrlig,
og ikke minst må det være verdens billigste kake!
Jeg hadde håpet på at sitrontreet vårt skulle være bidragsyter
men det tar sååå lang tid før sitronene blir gule,
så da var det bare å gå og kjøpe.


Bunnen:
200 gram hvetemel, 120 gram meierismør, 1 ss sukker, 2 ss fløte og 1ss vann.
Smuldre sammen mel, sukker og halvmyke smørbiter til alt smøret har blandet seg godt med melet.
Tilsett fløte og kaldt vann og kna det sammen slik at det blir en jevn og myk deig.
 Den skal slippe bakebollen helt.


Smør en paiform, legg deigen( formet som en bolle) på midten og trykk den utover og opp langs kantene.
Den skal være ganske tynn. Stikk gaffelen ned i paibunnen slik at den ikke løfter seg når den skal stekes.
Stekes på 170 grader i 10 - 15 minutter. Den skal så vidt ha fått en litt annen kolør, men må ikke stekes for hardt.
Mens den stekes lager vi fyllet:

Gjør klart 2 sitroner, 5 store egg, 2 ss potetmel, ett krus sukker, ett krus vann og 5 ss sukker.
Skill eggene, legg plommene i en liten kjele og hvitten i en vispebolle.
Skyll sitronene, tørk dem godt og riv skallet av begge sitronene ( finrevet)
Del sitronene og skvis ut all saft.
 Hell saften, sitronskallet, et krus sukker og ett krus vann(som du først blander potetmelet inn i)
opp i kjelen og bland det sammen med eggeplommene.
Kok det forsiktig opp til det har blitt en tykk grøt. Pass på at det ikke setter seg fast i bunnen.
Når dette koker setter du i gang miksmaster'n hvor du visper eggehvittene og 5 ss sukker helt stivt.
La eggehvittene kjøre litt for seg selv før du tar opp i en ss sukker av gangen.

Det ferdigstekte paiskallet fylles så først med sitronfyllet og så topper du med
stivpisket eggehvitte.

Prøv å få til litt bølger og daler når du legger på eggehvitten.
Sett gradene ned til 150 og sett paien inn i ovnen igjen på nest øverste rille.
Stekes til marengsen er litt gyllen. ca 10 minutter?

Så er det bare å sette over kaffen og be noen naboer på en friskus av en kakebit.
Kan spises lunken, men jeg foretrekker den kald.
Ikke sett den i kjøleskap eller med lokk over, da blir den fuktig og faller sammen.
Sett den  tørt og i romtemperatur og du har kake i flere dager, hvis du ikke har spist den opp første dag!

4 kommentarer:

  1. Utrolig fristende bilder. Dette så virkelig godt ut. Helt klart en kake jeg må prøve meg på. Tusen takke for at du deler. :o) Fortsatt god helg!

    SvarSlett
  2. Lise... da jg var liten pleide min mor å lage akkkurat sammen pai som din!.. er det ikke nydelig hvordan mat kan hjelpe oss til å få frem gode minner...klem..jime

    SvarSlett
  3. Herlig sommersøtt til fristelse for noen og enhver. Og god er den også, det vet jeg,jo:) Sommerklem Grace-Jane

    SvarSlett
  4. For en nydelig..ja,helt lekker sommerglede!Hilsen Else Britt

    SvarSlett