torsdag 22. mars 2012

Bon apetit!

I mitt forrige innlegg med bilder fra bygging av bakerovn
skrev jeg at jeg skulle legge ut bilder og oppskrifter av baksten senere.
Når ovnen er på det varmeste steker vi pizza. Det som har vært vanskelig så langt er å få skyvd
pizzaene av trespaden når de skal inn i ovnen. Selve trespaden, som husbonden så
fint har laget, er glatt og fin og deigen sitter ikke fast, så vi tror nok at det bare er det at vi legger på alt for
mye fyll slik at det blir for tungt. Vi må nok moderere oss litt.
Bunnene blir fantastisk sprø og veldig "italienske". Calsone er også prøvd med godt hell! Her er oppskriften på en lettvint men god pizzadeig.

Grunnoppskrift for 8 pizzabunner
16 dl hvetemel
2 ts tørrgjær
2 ts salt
5 dl lunket vann
2 ss ekstra virgin olivenolje

Bland det tørre og hell opp i halvparten av vannet og rør godt med en tresleiv.
Bland i nok av resten av vannet slik at deigen er myk og lett å jobbe med. Den skal ikke være klissete!
Kna deigen i minst 10 minutter og form den til ball.
Dekk innsiden av en bolle med olivenolje og legg deigen i bollen.
Dekk til med plastfolie og la den heve i minst tre timer
Til utbaking kan det brukes grovt maismel eller semoline hvis du ikke vil bruke hvetemel.

Pizzasaus
2 ss god olivenolje
3 hvitløksfedd, finhakket
1/2 løk, finhakket
3 bokser hermetiske tomater, hakkede
finhakket basilikum og oregano
smak til med salt

Varm olivenolje i gryta, surr hvitløken forsiktig inn slik at den ikke blir brent og stek løken videre  til den er myk.
Ha i tomatene ( bruk gjerne ferske som du har skoldet) og la det småkoke  5 minutter.
Ha til slutt opp i krydder hvis du har de ferske, hvis ikke putter du de opp i sammen med tomatene.






Selve brøddeigen har vi foreløpig ikke gjort så veldig avansert, men brukt noen av de vanlige oppskriftene man kan finne for brød. Vi har hatt mer enn nok med å finne riktig temperatur og ikke minst holde på riktig varme slik at det klaffer riktig med ferdig hevede brød og riktig temp.
På toppen av alle brødene har vi festet et vindrueblad. Vi tar ikke altfor stor blader, skyller de og forveller de i bare noen sekunder. Da blir de som vått silkepapir og er lett å feste til brødet med litt vann.
Dette gjør vi etter at brødene er ferdig hevet!

Disse brødene fikk ikke god nok hevingstid og ble dermed sprukne. Det gjelder å være tålmodig!

Disse brødene ble derimot helt supre. Jeg synes det er sååå kult med den lekre fargen på vinbladet!

Etter å ha stekt pizzaer, brød og kringle(ingen bilder) har vi stekt lam på langsteking, og aldri før har jeg kjent sååååå saftig og godt lam, og med den nydelige skorpen på utsida!
Til slutt er det deilig å bare sitte inntil ovnen og se inn i de siste flammene!

2 kommentarer:

  1. WOW, det må være deilig å ha en egen steinovn i hagen. Maten blir jo så god!!

    SvarSlett
  2. Jeg er temmelig hjelpeløs på kjøkkenet, og har innsett at det ikke er greia mi.
    Men det bladet på toppen av brødet er noe jeg kommer til å huske. Flott vri.

    SvarSlett